Presto-Pilot Kft. Gütermann
Gütermann képviselet

(+36 20) 914-5457

(+36 1) 208-1294

Profil

  kezdőoldal, hírek
  cégünkről
  termékeink, akciók
  referenciák
  szaktanácsadás / ötletek
  kapcsolódó címek
  hírlevél fel/leiratkozás
  kapcsolat
MagyarulEnglishDeutsch
Új termékek
Gyöngyfűző selyem 3,2m

Karkötő lánc ezüstözött

Stoppoló cérna 20m

Szaktanácsadás / ötletek

Varróműhely

(Varrási ötletek és trükkök a www.presto.hu ajánlásával)

patchwork

 

1. Gütermann kreatív hobby család varrócérnái – minden anyaghoz és minden varrathoz

Bármit is szeretne varrni; a Gütermann varrócérnái jelentik az igazi megoldást.

Teljesen mindegy, hogy kézzel vagy géppel, milyen öltésfajtával szeretne dolgozni, a Gütermann cérna minden igénynek megfelel. Számos ötletet és trükköt fognak találni ebben a cikkben.

 

A Gütermann mindentvarró cérnája mindenttudó a varrócérna választékai között. Sokoldalúan felhasználható. A következő tulajdonságoknak köszönhetően bármely anyag magvarrására alkalmas:

 • mosásálló 95° C-ig
 • zsugorodás mentes
 • elasztikus
 • kopásálló
 • vegytisztításnak ellenálló
 • vasalásálló 200° C-ig
 • selyemfényű
 • nagy szakító szilárdságú
 • fénynek ellenálló és színtartó

A Gütermann mindentvarró varrócérna kapható különböző hosszúságú kiszerelésekben, 360 színben, és az orsón cérnarögzítővel vásárolható meg.

 

2. A szálfeszesség

Minőségi, értékes varrógépeknél a szálfeszesség beállítása ma már nem gond eltérő varrási technikák vagy méteráru esetében sem. Azonban, még azoknál a varrógépeknél is, ahol a szálfeszesség automatikusan beáll, ott is szükség van némi beállításra. A következőképpen járjon el:

1. Az alsó szál felorsózását ne a legmagasabb fordulaton végezzük. Ügyelnünk kell arra, hogy a varrócérna egyenletesen rakódjon fel az orsóra.

2. A teli orsót úgy helyezzük be az orsótokba, hogy a varrócérna az óramutató járásával megegyezően fusson le.

3. Vizsgáljuk meg, hogy az alsószál feszessége helyesen van-e beállítva.

Fogjuk meg az orsótokot a cérnánál fogva, amennyiben az az orsóval együtt lassan lefelé ereszkedik, a szálfeszesség optimális.

4. Amennyiben az orsótok nem mozdul vagy gyorsan leesik, a szálfeszességet be kell állítani. A beállító csavar óramutatóval megegyező irányú csavarásával a szálfeszesség szorosabb lesz, az óramutató irányával ellenkező csavarásával pedig lazább.

5.A felsőszál feszességét úgy kell beállítani, hogy a hurokképzés a varrandó anyag közepén történjen. A legszebb varratot a lehető leglazább szálfeszességgel lehet elérni.

 

3. Elasztikus anyagok

Az elasztikus anyagok, mint a stretch, a különleges varrócérna használata esetén különösen rugalmas varratokat kívánnak meg.A Gütermann mindentvarró cérnája ideális nyúlásával és rugalmasságával tökéletesen megfelel ennek a követelménynek. A lehetséges leglazább szálfeszességet használva kifogástalan varratot kaphatunk.Kötött-hurkolt anyagoknál a normál hegyű tű könnyen szemszaladást okozhat. Használjunk ezért gömbhegyű H-S jelű tűt, úgynevezett stretch tűt 70-estől 90-esig finomságban.Jó minőségű, értékes varrógépekkel varrhatunk rugalmas öltésekkel vagy overlock (tisztázó) öltéssel és ezek változataival.Olyan varrógépeknél, melyek speciális öltéseket nem tudnak képezni, csak egyenes öltéssel varrnak, ajánlatos a lehető legalacsonyabb felsőszálfeszességet beállítani. ( pl. 2-től 3-ig ). Az öltéshossznak 1,5 és 2mm között célszerű lenni.Erősen elasztikus anyagoknál és különösen igénybe vett varratoknál használjunk cikk-cakk öltést 1,5 és 2mm öltéshosszal és 1,5 és 2mm közötti öltésszélességgel.

 

4. Könnyű és finom anyagok

Könnyű és finom anyagoknál különösen fontos a helyes szálfeszesség és a lehető legapróbb öltések. Minél több öltést használunk, annál finomabb lesz a varrat. Jó minőségű, értékes varrógépek speciális öltéslehetőséget kínálnak a záró varratokhoz és tisztázásokhoz. Használjunk univerzális H jelű tűt 70-estől 80-as finomságig.Varrógép beállítás: laza szálfeszesség ( pl. 2-től 3-ig ) és egyenes öltés 1,5-től 2mm-ig öltéshosszal. Olyan varrógépeknél, melyeknél nagy öltésválaszték nem áll rendelkezésünkre, tisztázzunk cikk-cakk öltéssel 1 – 1,5mm öltéshosszal és 1,5 – 4mm öltésszélességgel.

 

5. Farmer

Különleges színkarakterű anyaggal van dolgunk. Annnak ellenére, hogy a farmerruházatot viszonylag ritkán kell stoppolni vagy javítani, a Gütermann ajánlatában szerepel egy 448-as színű gomblyuk és tűzőcérna. Stabil varrattartósságot megerősített egyenes öltéssel érhetünk el. Mindkét varrócérna kiválóan alkalmas kézi és gépi varráshoz is.

 

Farmervarrótű ( H-J ).

A farmervarrótűknek éles hegykiképzésük van, amivel a vastag anyagon biztonsággal áthatolhatnak annélkül, hogy a tű elhajolna.

 

Varrógép beállítás:

 • Öltéshossz 3-tól 4mm-ig
 • Szálfeszesség egy kicsit megnövelt

 

6. Bőr

Bőr varrásakor meg kell különböztetnünk: egészen finom bőröket, melyekhez a nappa és marhabőrök tartoznak és keményebb, vastagabb bőröket, melyekhez a bőr kruppon része vagy a hasíték bőrök tartoznak. Ameddig a finomabb bőröknél a farmervarrótűvel optimális eredményt érhetünk el, addig a vastagabb bőrökhöz a H-LL jelű tűket ajánljuk. Ennek a tűnek speciális lándzsa hegye van, ami tűtörés nélküli szép varratot biztosít. Bőrt mindig egy kicsit nagyobb szálfeszességgel varrjunk. A bőrvarró cérnának nem szabad keménynek lennie, mert különben az öltéslyukakba beszakít, ezért a Gütermann mindentvarrót ajánljuk. A Gütermann gomblyuk- és tűzőcérna, úgymint a Gütermann Extra Stark egyaránt alkalmasak vastagabb bőr varrására. Mindkét varrócérna fajta teljesíti azt a követelményt, amit a bőrvarrás a cérnákra vonatkozólag támaszt. A Gütermann kreatív hobby egy további segítséget ad a bőr feldolgozásához. A HT 2-es textilragasztóval megbízhatóan és pontosan ragaszthatók a varrásszélességek és felhajtások.

 

7. Gépi hímzés

Gépi hímzést nemcsak speciális hímzőautomatákon és háztartási hímzőgépekkel lehet készíteni. Már a legegyszerűbb varrógéppel, egyenes és cikk-cakk öltéssel is lehet hímző hatást elérni. A Gütermann Sulky különleges hímző, quilt és patchworkhöz kíválóan alkalmas cérnái új lehetőségeket tárnak fel a kreatív hobby-val foglalkozóknak. Eddig ismeretlen színvariációk

( multicolour ) vagy a sötétben világitó és a napon átszíneződő hatással mozgatják meg a felhasználók fantáziáját. A Gütermann Sulky hímzőcérnáival végtelen lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Alsószálként a Gütermann finom és puha Dekor Bobin M 202-jét ajánljuk. Minden hímzőgépen könnyen használható. Az alsószál felorsózásánát ne a legnagyobb fordulattal végezzük, lásd az 1-es részben említetteket.

cérnák

 

8. Függönyök

A szép és kellemes otthonhoz nemcsak a megfelelő bútor és berendezési tárgyak tartoznak. Egy csodálatos függöny varázslatos hangulatot tud a lakásban teremteni. A könnyű függönyanyagok megvarrásánál ügyeljünk fokozottan a laza szálfeszességre és a magas öltésszámra – lásd a 4-es részben említetteket. Varrócérna-ként a Gütermann mindentvarróját vagy a Gütermann Minikingjét ajánljuk, amely valamivel finomabb, mint a mindentvarró. A különösen finom anyagokból készűlő függönyök varrásánál akkor kaphatunk szép varratokat, ha overlock géppel dolgozunk. Varrócérna-ként használja a Gütermann Minikinget vagy a Gütermann Tera 180-at. Mindkét varrócérna kiválóan alkalmas az overlock gépen való munkához. Az “ Overlockkal varrni “ cimű könyvben nagyon jó ötleteket és tippeket találhatunk az overlock témában a Ravensburger Ratgeber im Urania Kiadó gondozásában.

A német nyelvű kiadvány a Gütermann AG magyarországi képviseleténél a Presto-Pilot Kft-nél megrendelhető .

 

9. Speciális varrócérna

A varrandó anyag megfelelő formázásához a fércelés elengedhetetlen művelet. Férceljünk jobbról és lehetőség szerint átöltve a varrat mentén. Figyeljünk arra, hogy az összevarrandó részek és a közbélések ne csúszhassanak el. Ehhez a művelethez a Gütermann kézi férccérnáját ajánljuk. Tartós, erős varratokhoz erős varrócérna az ajánlott. Hátizsákok, sporttáskák, sátrak és még sok minden más gépi megvarrásához a Gütermann Extra Starkot vagy kézi varrócérna vagyis a Gütermann lencérnát ajánljuk. Ha hangsúlyosan plasztikus varratot szeretnénk, a Gütermann tűző- és gomblyukcérnáját ajánljuk. Anyagokkal, színekkel, mintákkal és cérnákkal játszani: a Quliting határtalan lehetőséget ad fantáziánknak és olyan eszközökből, amelyeknek csak használati értéke volt, műtárgyat készíthetünk. A Gütermann quilting varrócérna nem tekeredik, nem szálazódik és erősen tart.

nähfadensortiment_Bänder_Perlen_Pailletten

 

 

Tűfinomságok áttekintése:

* Mikroszálas anyagokhoz létezik még egy extra “ mikrotex – tű “

 

 

anyagféleség

tűfinomság nm

tűtípus

Cérna

szőtt

Könnyű szövetek:voile, kínai krepp, batiszt, organza, georgette, chiffon, stores*

70-80

Univerzális tű ( h )

Mindentvarró

 

közepesen finom szövetek: taft, puplin, ágynemű, függöny, kord, krepp

70-90

Univerzális tű ( h )

Mindentvarró

 

nehéz szövetek: tweed, kabátszövet, szőrmerátét, bútorkárpit

80-90

100-120

Univerzális tű ( h )

mindentvarró

extra stark

 

farmer, vitorlavászon, viaszos gyapjú, műbőr

100-120

80-100

120

Farmervarró tű ( h-j )

extra stark, farmercérna, mindentvarró

tűző- és gomblyukcérna

kötött-hurkolt

finom kötött-hurkolt:

pamut jersey, selyem jersey elasztánnal

70-80

Stretch tű ( H-J )

Mindentvarró

 

Közepes kötött-hurkolt: Raschel csipke, boucléjersey, duplajersey, stretch

70-80

Gömbhegyű tű (H-SUK)

Mindentvarró

 

Vastag kötött-hurkolt: strechfarmer, kötöttárú

70-80

Stretch tű (H-S)

Mindentvarró

elasztikus

Lycra, fehérnemű és fürdőruha

70-80

Gömbhegyű tű (H-SUK)

Mindentvarró

bőr

Finom, puha bőr

Keményebb, vastag bőr

80-90

80-90

100-120

120

Farmervarró tű (H-J)

Lándzsahegyű bőrvarró tű (H-LL)

Mindentvarró

Mindentvarró

Extra Stark

Tűző- és gomblyukcérna

Tűző-/steppelő varratok

Közepestől nehéz anyagokig

120

Univerzális tű (H)

Felsőszálnak túző- és gomblyukcérna, alsószálnak mindentvarró

Gépi hímzés

Minden anyaghoz

70-90

80-90

Hímző tű (H-E)

Topstitch

Dekor hímző cérna

Dekor Metallic W 251

Alsószál: Dekor Bobbin M 202

Patchwork - foltvarrás

Minden anyaghoz

75

80

Univerzális tű (H-Q)

Mindentvarró

Pamut cérna C Ne 50

Kézi Quilting

Minden anyaghoz

 

 

Quliting tű

Quliting

 

Belépés
Termék kereső
Akciók
Műanyag gyöngyök, szürke-fekete

Viaszgyöngyök, arany 8mm

Akril gyöngyök 6mm, mangó

Copyright ©2020 Presto-Pilot Kft. Fel Presto Csoport Üzletszabályzat Kapcsolat